In de week van Sinterklaas kwam het nieuws naar buiten dat Google DeepMind met het programma AlfaoGo Zero een versie van Stockfish heeft verslagen met 64-36 (over 100 partijen). Het bijzondere aan dit verhaal is dat het programma slechts de schaakregels was verteld en zich daarna door middel van partijen tegen zichzelf schaken heeft aangeleerd.

Meer hierover in de volgende Computerschaak.

Vandaag kregen wij via de ledenadministratie te horen dat onze oud-penninmeester dr. Jan Visser is overleden op 23 december j.l. Op de site van het Zwols Schaakgenootschap staat een in memoriam.

Een kleine aanvulling van onze huidige penningmeester: "Zelf heb ik de heer Visser twee keer mogen meemaken tijdens een kascontrole. Voor de boekhouding had hij zelf in die tijd (ruim 20 jaar geleden) een eigen programma geschreven. Dit programma is pas door onze vorige penningmeester buiten gebruik gesteld omdat het niet meer werkte op de hedendaags omgevingen. De heer Visser was daarnaast een goedeschaker in de Nederlandse top van net na de tweede wereldoorlog en vertelde tijdens de kascontrole vaak over de verschillende spelers tegen wie hij speelde of die hij kende."

Copyright CSVN