Het FishPartners Open rapid toernooi is voor ons als CSVN-leden heel interessant, omdat er ook vier schaakcomputers mogen meespelen, zij het buiten mededinging. En dat in een sterk veld met o.a. acht meesters en zes grootmeesters, maar ook “gewone” clubschakers. Twee van de vier schaakcomputers werden uitgekozen en bediend door onze leden Ruud Martin en Paul Wiselius. En gezien hun rating hebben ze uitstekende prestaties geleverd.

Ruud speelde met zijn nieuwste creatie, de Phoenix Revelation II Black Edition. Daarin gebruikte hij deze keer het Vancouver programma van Richard Lang met een geschatte rating van 2300 elo. In dit veld, met 15 spelers boven de 2300 elo, werd hij keurig 7e. Hij verloor alleen van GM Ulf Andersson, generatiegenoot en vriend van de ook aanwezige Jan Timman, en van opkomend talent IM Thomas Beerdsen.

Paul bediende zijn Saitek President, waarin een programma van onze landgenoot Frans Morsch draait. De President werd 20e. Op een totaal van 62 menselijke deelnemers waren er 28 spelers met een rating boven de 2000 elo. Deze President wist John van der Wiel op remise te houden, en hij won zeer verrassend van IM Manuel Bosboom, die het (gelukkig maar) wat te makkelijk opnam.

Er deden dus nog twee schaakcomputers mee. Peter Frans Koelewijn, initiator en mede-organisator van dit toernooi, zette net als de laatste keer in 2019 zijn Pewatronic Grandmaster in. Hierin draait een versie van topprogramma Stockfish, met een geschatte rating van 3000 elo. Dat is uiteraard zelfs een kwelling voor de sterkste grootmeesters, die ook stuk voor stuk in het zand beten, met uitzondering van Friso Nijboer, die een verdiende remise wist af te dwingen. De vierde schaakcomputer was het zeer fraaie Saitek Renaissance bord, dat deze keer speelde met het standaard basisprogramma met een rating rond de 1600 elo, zodat ook minder sterke schakers de kans kregen een keer van de computer te winnen. Deze werd bediend door Hille Wim Beekhuis.

De Pewatronic Grandmaster werd zoals verwacht eerste, maar aangezien de computers buiten mededinging meespeelden, ging de beker naar Lucas van Foreest, die in de laatste ronde topfavoriet Benjamin Bok versloeg. Tot dan stond Thomas Beerdsen bovenaan, maar die moest in de laatste ronde tegen de Pewatronic, hield het lang vol, maar miste aan het eind helaas een finesse. Hij deelde de 2e prijs met Friso Nijboer, Jaap de Jager en Ulf Anderson.

Overall was het gewoon een zeer geslaagd toernooi in een gezellige informele sfeer, gehouden in het business home van voetbalclub IJsselmeervogels, prima verzorgd en met de nu al klassieke lunch bestaande uit kibbeling, zoute haring en frites, aangeboden door hoofdsponsor FishPartners.

Dank aan schaakclub En Passant en de vrijwilligers voor de perfecte organisatie, en met name ook Peter Frans Koelewijn, die behalve schaakliefhebber ook schaakcomputer liefhebber is!

In ons volgende magazine zullen we de prestaties van de schaakcomputers natuurlijk uitgebreid bespreken.

Zie ook:

- Een verslag van Henk Vedder: https://www.schaaksite.nl/2022/07/03/fishpartnersopen-lll-voor-lucas-van-foreest/

- De toernooi-site https://www.fishpartnersopen.nl/ Daar zijn ook partijen na te spelen.

- Alle uitslagen: https://chess-results.com/tnr652790.aspx?lan=17&art=1&rd=7

- Ook op Lichess zijn de partijen terug te vinden: https://lichess.org/broadcast/fishpartners-open-2022/round-1/D76PVc8r

 


Copyright CSVN